Friday, July 08, 2005

DEN RØDE DJEVELUTDRIVELSEN

Source: Dagbladet (Norway, no online content)

Tekst: Sindre Halkjelsvik Foto: Scanpix - Dagbladet papirutgave, 08.07.2005

Adolf Hitler bombet Old Trafford sønder og sammen i 1941. United-fansen frykter reprise med Malcolm Glazer som klubbeier.


KARL MARGINSON (34) og kompisene hadde den samme dagdrømmen da de for tjue år siden lekte fotball på gatehjørnene i Ancoats i Manchester. Drømmen var Manchester United Football Club.

Lokalhistorien ga ham ikke noe valg. Det var her, i hans distrikt, at helseopptatte viktorianske arbeidsgivere i 1878 lot jernbanearbeiderne stifte fotballklubben Newton Heath, som i 1902 ble til Manchester United Football Club. Åtte år seinere flyttet de røde djevlene inn på Old Trafford.

Dit kom Marginson aldri som spiller. Spiss-karrieren hans stoppet i Macclesfield og Rotherham.

Nå står han i spissen for det mange håper skal bli en ny revolusjon i Manchester.

- Jeg elsket ideen om FC United. Jeg er jo sjøl

United-supporter. Jeg kommer fra Ancoats og spilte på banene som Newton Heath brukte hundre år tidligere. Det er spesielt for meg å være med fra start i noe som skal bli en del av historien, sier Marginson. 260 spillere møtte nylig opp for prøvespill foran amatørlagets første sesong. De vil bygge seg opp etter samme mønster som AFC Wimbledon - utbryterklubben fra Gjelsten og Røkkes engelske fotballhavari i Milton Keynes.

På generalforsamlingen 5. juli håper FC United å velge Eric Cantona som president. Hjemmekampene skal de spille på Butcher's Arms Ground, men den viktigste kampen er og blir mot pengemakta til Malcolm Glazer.

- Ja, det er folk som protesterer og som ikke vil gå på Old Trafford på grunn av ham. Men dette handler ikke bare om Malcolm Glazer. Mange andre føler at de har mistet alle muligheter de siste åra. Enten fordi det har blitt for dyrt å gå på kamp eller fordi de ikke klarer å reorganisere livene sine fordi tidspunktene for TV-kampene endres hele tida, sier Andy Walsh, talsmann for gruppa som kaller seg Independent Manchester United Supporters' Association (IMUSA).

Han legger til: - Vi håper at det vi skaper her, vil gi disse menneskene mulighet til å bli involvert i spillet igjen.

OPPKJØPSMOTSTANDERNE i IMUSA og den andre store protestgruppa, Shareholders United, har lent seg på viktige støttespillere som Ole Gunnar Solskjær. Som første aktive spiller takket nordmannen i februar ja til å støtte kampen mot oppkjøpet. Siden har Ryan Giggs, Rio Ferdinand og Alex Ferguson gått ut offentlig mot Glazer.

- Grupper som Shareholders United kan bare være bra for fotballen. Jeg ber inntrengende United-fans om å involvere seg, skriver Ferguson på Shareholders hjemmeside.

Det har ikke hjulpet stort. Tirsdag 28. juni var nok en sorgens dag for idealistene.

Gjennom selskapet sitt Red Football kjøpte Glazer seg da opp til over 97,6 prosent av aksjene i Manchester United. Det ga ham rett til å tvangsinnløse resten av aksjene eid av hardnakkede Glazer-motstandere blant United-fansen.

DET HAR LANGT fra vært billig moro: Siden Glazer kjøpte de første 2,3 prosentene i mars 2003 har oppkjøpet kostet 9,5 milliarder kroner (790 millioner pund). Men Glazer er ingen Abramovich som bare går i banken - eller i nattbordskuffen - og henter en milliard når han trenger den.

Glazer har lånt så mye og så dyrt at United i realiteten er eid av bankene.

Den amerikanske banken JP Morgan har utstyrt Glazer med 6,5 milliarder kroner (540 millioner pund) og seinere spredd lånene på flere banker. Finansieringen er delvis gjort med sikkerhet i Uniteds eiendeler - først og fremst storstua Old Trafford.

I United-styret sitter nå Glazers sønner Joel, Avram og Bryan. De ble regelrett angrepet da de første gang viste seg i Manchester forrige uke. Men verre enn som så: De kan knapt gjøre vedtak uten å gå gjennom et superstyre av bankfolk. Låneavtalen med JP Morgan regulerer så godt som alle sentrale beslutninger og er så detaljert at selv begrensningene på de ansattes pensjonsavtaler er ført i pennen.

Her ligger kimen til oppkjøpsmotstandernes dommedagsprofeti. Glazer har smadret Uniteds unike posisjon som gjeldfri i en bransje av gjeldslaver.

Hva skjer den dagen resultatene svikter og økonomien går samme veien? Svært få - om noen - i Manchester innbiller seg at Glazer da lar en mulig fotballinteresse gå foran kyniske forretningshensyn. Svært mange i Manchester - kanskje alle - er sikre på at Glazer da forsvinner med det han kan få med seg og lar United og Old Trafford ligge like forsvarsløse som da Görings Luftwaffe slapp lasten sin 11. mars 1941.

MEN KAN VIRKELIG mektige Manchester United ende som Leeds United, som ble tvunget til spillersalg og påfølgende nedrykk som følge av 1,2 milliarder kroner (103 millioner pund) i gjeld?

Hvor virkelig er frykten? Sannsynligvis temmelig falsk.

Med full kontroll står Glazer endelig fritt til å omplassere de kostbare kortsiktige lånene for å redusere renteavdragene. Dernest handler det om forretningsplanen. Inntektene skal opp. Det skal skje slik, ifølge foreløpig ikke bekreftede dokumenter avisa The Times har sett:

Totalinntektene skal økes fra 1,94 milliarder kroner (161,5 millioner pund) i år til 2,95 milliarder kroner (245,6 millioner pund) i 2010. Det utgjør en økning på 52 prosent. Kampdaginntektene skal økes med 61 prosent.

Gjennomsnittsprisen på billettene ligger nå på 30 pund. Glazer planlegger å øke billettprisen med 54 prosent de neste fem åra. Men det spørs om 68 000 seter på Old Trafford lar seg fylle på en kald og sur tirsdagskveld om det koster 600 kroner for å se en kamp mot Portsmouth. Men salget av sesongbilletter foran kommende sesong sier litt om potensialet. Prisen er økt med ti prosent (snittpris 6740 kroner) og antallet sesongbilletter er økt til 42 500. Midt i juni hadde salget passert 40 000. Dette skjer tross oppkjøpsprotestene og det faktum at billettprisene allerede har økt med rundt 50 prosent de siste fem åra.

Medieinntektene skal økes med 13 prosent (TV-rettigheter). Glazer ser stort potensiale i å selge egne TV-rettigheter og bryte med avtalegrunnlaget Premier League-klubbene står sammen om. Her er det imidlertid lang vei å gå - ikke minst juridisk. Varesalget og andre kommersielle aktiviteter skal økes med 76 prosent (United tjente for eksempel bare 108 millioner kroner (ni millioner pund) på salg i utlandet i fjor. Her er Glazer allerede i gang. Kjøpet av Ji-Sung Park fra PSV vil for eksempel blåse draktsalget i Sør-Korea til himmels.

Andre tiltak som vurderers er kasino ved Old Trafford, McDonalds-butikker på stadion og salg av hele Old Trafford. DET SKAL SPILLES litt fotball også. Dette handler fortsatt om idrett. Gjør det ikke? Kommende sesong må det presteres bedre enn de siste to sesongene. Det betyr spillerkjøp. Og mer pengesnakk:

Ferguson - og hans etterfølger - får ifølge ubekreftede tall 300 millioner kroner (25 millioner pund) i året netto til spillerkjøp fram til 2014. Dette er ikke mye om Ferguson skal lykkes i å bygge en tredje generasjon med suksess.

De siste fire sesongene har klubben tre ganger brukt mer enn den summen til sammen på én spiller. Seba Veron kom for 348 millioner kroner (29 millioner pund) i 2001, Rio Ferdinand for 360 millioner kroner (30 millioner pund) i 2002 og Wayne Rooney kostet 359 millioner kroner (29,9 millioner pund) i august i fjor.

Samtidig er overgangsmarkedet generelt noe lavere priset nå. Og Chelsea er aleine om å ha mer å rutte med per sesong enn United. Der er til gjengjeld kassa bunnløs. Og de aller beste superstjerner er fortsatt svindyre. Chelsea bød Barcelona 841 millioner kroner (70 millioner pund) for Ronaldinho i fjor. Nå prises brasilianeren til 1,2 milliarder kroner (100 millioner pund).

Dette er beløp Glazer - en mann som istedenfor å bygge en ny trapp til stranda si, fortsatt krangler med naboen om eierretten til den gamle trappa - neppe er villig til å risikere.

MALCOLM GLAZER (77) er sønn av et jødisk ektepar fra Litauen som kom til USA i 1915 og slo seg opp på salg av klokkedeler. Glazer kom inn i familiebedriften i 1943 og har siden han tok over firmaet utvidet til blant annet eiendom, fisk, hurtigmat, lokal-TV og pleiehjem for eldre. Han er USAs 278. rikeste mann ifølge Forbes-lista for 2004 og bor i Palm Springs i Florida. 75 prosent av formuen på 5,1 milliarder kroner skal være bundet opp i eierskapet til Tampa Bay Buccaneers - den amerikanske fotballklubben han kjøpte opp i 1992.

Han gir så godt som aldri intervjuer - helt i tråd med familieselskapets strategi om at det er bortkastet tid å prøve å overvinne pressen, og at det er en tabbe å la offentlige flertallsytringer styre beslutningene.

Han er familiekjær - mot sine aller nærmeste. Han har alle de seks sønnene og familiene deres boende nært seg.

Men i forretninger framstår han ofte som knallhard. Svært ofte er selskapene hans involvert i rettssaker. Britisk presse tolker dette konsekvent som at mannen er hensynsløs. I USA tolkes det heller som om han - og sønnene - er drivende dyktige:

- Han er en god forretningsmann. Det er ingen synd, sier familievennen og advokaten Beryl Nusbaum.

OG KANSKJE ER DET en slik mann Manchester United trenger for å komme seg ut av blindgata de har spilt seg inn i de to siste sesongene. United-ekspert Stuart Mathieson er inne på den tanken i kommentarene sine i Manchester Evening News. Han minner om at det først var etter at United kom på børs i 1991 at gullalderen begynte på banen også.

Og hadde ikke billettprisene økt som de har gjort de siste fem sesongene, hadde kanskje ikke klubben hatt råd til å kjøpe spillere som Ferdinand, Ronaldo og Rooney. Hvor hadde klubben vært i dag da?

Malcolm Glazer har bygd formuen sin i USA sjøl. Han er en velkalkulert forretningsmann som neppe går inn i Manchester United for å tape penger.

Idealistene tror fortsatt at fotball på dette nivået handler om noe annet - og større - enn den rikeste mannens rett. Ære være dem for det, men de har det neppe like moro som realistene som gir blaffen i hvem som eier og styrer de røde djevlene, og bare går på kamp for å se laget sitt vinne - med de beste spillerne i riktig drakt.

Imens trener Karl Marginson og gutta for ligaåpningen midt i august, mens Shareholders United har gått i sparemodus - bokstavelig talt. De bygger nå opp et fond som skal være klart til aksjekjøp på den ytterste dag - det vil si den dagen Glazer eventuelt gir opp kontrollen.

Shareholders' talsmann Nick Towle er i knestående, men det er også alt:

- Vi gir oss aldri. Vi vil vise Glazer at vi ikke bare har tenkt å legge oss ned og dø.

Kilder: Manchester Evening News, BBC,

The Times, Guardian, Indipendent, Observer,

St. Petersburg Times, www.united.no, www.wikipedia.org, www.shareholdersunited.org «Vi gir oss aldri. Vi vil vise Glazer at vi ikke bare har tenkt å legge oss ned og dø.» Nick Towle, talsmann for Shareholders United

Bildetekst: FC United-manager: Fem dager etter at
Glazer tok Manchester United av børs, ble Karl Marginson
utnevnt til manager for det nystiftede protestlaget FC United.
Hatobjektet: Det er uklart om Malcolm
Glazer noen gang har sett Manchester United spille - verken på
Old Trafford eller TV. 77-åringen er USAs 278. rikeste mann,
men de 540 millionene pund han har lånt gjør at
United i realiteten er eid av bankene.
Klar mening: Oppkjøpsmotstanderne er mange, høyrøstede og dønn
enige i sin mening om Manchester Uniteds nye eier. De frykter
at Malcolm Glazer skal presse billettprisene ytterligere i
været, at inntektene og avkastningene skal bli viktigere enn
hva «The Red Devils» presterer ute på Ola Trafford.
«Burn in Hell»: Malcolm Glazer har fått merke United-fansens
sterke bånd til laget. Demonstrasjonene har vært mange og
tydelige.