Thursday, February 23, 2012

«Επαναστάτες»... με σπίτι!


 Source: metrosport.gr

 Google Translation: "Rebels" ...a home!

Ένα μακρόχρονο σχέδιο, ένα σχέδιο που ισούται με ένα μεγάλο όνειρο. Η FC United of Manchester ετοιμάζει το δικό της σπίτι!


ΤΟΥ: Γιώργου Στράντζαλη


Εδώ και 7 χρόνια τα παιχνίδια των Red Rebels (κόκκινοι επαναστάτες) γίνονται σε δανεικό γήπεδο του Μάντσεστερ, στο «Γκιγκ Λέιν» (χωρητικότητα 11.698 θέσεων), ενώ οι παίκτες κάνουν προπονήσεις στις εγκαταστάσεις του κολεγίου της πόλης. Επειδή όμως η... παρέα ολοένα και μεγαλώνει έχουν μαζευτεί περισσότερα από 4 εκ. ευρώ (!) για την κατασκευή του... μικρού «Θεάτρου του ονείρου», το οποίο θα χτιστεί στο Νιούτον Χιθ. Η χωρητικότητά του θα είναι μεταξύ 7.000 και 10.000 θεατών και θα κατασκευαστεί στον χώρο όπου πριν από 132 χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ως Νιούτον Χιθ, τότε) έδωσε το πρώτο παιχνίδι της, ύστερα από συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής, το οποίο όχι μόνο παραχώρησε την έκταση, αλλά προσφέρει και οικονομικά στο έργο.
Στο «Γκιγκ Λέιν», η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου είναι 6.203 θεατές, ενώ κατά μέσο όρο τους αγώνες της ομάδας παρακολουθούν μεταξύ 2.000 και 2.500 θεατών οι οποίοι δημιουργούν ηχηρή και ζωντανή ατμόσφαιρα. Και αν αναρωτιέστε το πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο αγώνα για να παρακολουθήσεις την FC Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ; Μόλις 8 λίρες για ενήλικες, ενώ 5 κοστίζει για τους μαθητές και πολίτες άνω των 60 ετών και μόλις 2 λίρες για παιδιά κάτω των 18 ετών!

Η ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1998, όταν ο μεγιστάνας Ρούμπερτ Μέρντοχ είχε ενδιαφερθεί για την αγορά του συλλόγου. Τελικά, η προσπάθεια του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου ήταν αποτυχημένη και τα σχέδια των φιλάθλων μπήκαν στο... συρτάρι.
Στις 14 Ιουνίου 2005 ωστόσο ξανά βγήκαν, όταν και ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός νέου συλλόγου, με το όνομα FC Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ, ως αντίδραση για την πώληση των μετοχών στον Αμερικανό Μάλκολμ Γκλέιζερ. Αρχικά είχε επιλεχθεί το FC Γιουνάιτεντ, σαν όνομα του συλλόγου, όμως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αρνήθηκε να δώσει την έγκριση, χαρακτηρίζοντας το όνομα «πολύ γενικό». Έτσι, η ονομασία προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας, κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο το statusπου θέλουν να προβάλλουν οι οπαδοί. Είχαν ακουστεί και ονόματα όπως: "A.F.C. Manchester 1878", "Manchester Central", "Newton Heath United".
Πρώτος προπονητής της FC Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ(παραμένει μέχρι και σήμερα), ο άλλοτε άσος της Μάκλσφιλντ Τάουν ,Καρλ Μάργκινσον , ο οποίος αναλαμβάνει στις 22 Ιουνίου 2005 και ξεκινάει τις δοκιμές. Περισσότεροι από 900 παίκτες έκαναν αίτηση, από τους οποίους οι 200 επιλέχθηκαν για την τελική δοκιμασία. Την φανέλα ωστόσο φόρεσαν οι 17 που επέλεξε ο Μάργκινσον.

Η διοικητική οργάνωση της FC Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ στηρίζεται στα μέλη, στις χορηγίες και στην εθελοντική εργασία. Το ετήσιο κόστος για κάθε μέλος είναι 12 λίρες (περίπου 15 ευρώ) και 3 λίρες για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, ωστόσο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επενδύσει όσα χρήματα θέλει! Τα μέλη του συλλόγου μάλιστα έχουν λόγο και στις τιμές των εισιτηρίων, μπορούν να ψηφίζου, όπως επίσης για τα σχέδια της φανέλας και σε πολλά ακόμη θέματα γύρω από την ομάδα.