Monday, April 29, 2013

Møt FC United: – Manchester i dag, verden i morgen [Video]

  Source: tv2.no (TV2 is Norwegian 'ITV')

  Se reportasje fra da FC United of Manchester sikret plass i playoff på sjuende nivå.

Manchester (TV 2 Sporten):

Mandag 22. april sikret Manchester United seg sin historiske 20. ligatittel, og har gjenvunnet tronen i den fotballgale byen allerede på første forsøk.

Dagen etter var det utbrytergjengen fra FC United of Manchester sin tur til å juble, da en plass i playoff ble sikret etter 3-0 hjemme mot Ashton United.

En plass i playoff er dog ikke ensbetydende med opprykk, noe FC United-guttene ettertrykkelig har fått erfare etter finaletap to år på rad.

– Tre ganger. Dette er vår tredje gang. Vi har gjort gode prestasjoner, og kommet til opprykksfinalen ved begge anledinger. Forhåpenligvis kan vi nå klare det i den tredje, og bygge på erfaringene fra de siste par årene, sa manager Karl Marginson til TV 2 Sporten etter kampslutt på Gigg Lane i Bury.

Et resultat av Glazer-oppkjøpet
Klubben ble startet i 2005 som et direkte resultat av familien Glazers oppkjøp av Manchester United. Men i følge en av klubbens største pionerer var det faktumet mer den avgjørende dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Det var åpenbart en reaksjon mot at Glazer-familien tok over på Old Trafford, men fotballen har blitt fjernet fra vanlige supportere for lenge siden, sa klubbens formann og øverste leder Andy Walsh til TV 2 Sporten.

De 1586 tilskuere som tok turen til Gigg Lane tirsdag fikk kose seg med et offensivt friskt hjemmelag, som sikret seg 3-0-ledelse i første omgang og cruiset inn til seier i den andre. Dermed fikk man ikke de enorme jubelscenene som sist TV 2 Sporten overvar en kamp med laget. Det var i FA-cupseieren mot Rochdale i 2010.

Les også: Her går FC United-fansen av skaftet

Supporterne bestemmer alt
Men selv om klubben altså kan sikre seg sitt fjerde opprykk siden de ble stiftet for åtte år siden, og i så fall kun har to divisjoner igjen før ligafotball er et faktum, er det ingen rundt FC United of Manchester som blir utålmodige av den grunn.

POSITIV MANAGER: Karl Marginson tror FC United of Manchester kan flyte på erfaringene fra de to foregående årene når det nå for tredje år på rad blir playoff på nivå sju.

– Det er mye hardt arbeid, og mange viktige avgjørelser som folk må ta før noe slikt (en plass i ligaen, red.anm.) blir oppnådd. Måten fotballen blir drevet på i dette landet er noe mange folk ikke liker, og det som er så bra med FC United er at det er supporterne som gjør disse valgene, sa manager Marginson.

Supporterne foretar nemlig de valgene som kan foretas, og alle som har kjøpt seg inn i klubben står med én stemme i valgene som foretas - uavhengig av hvor mye de har investert.

Andy Walsh mener klubben har potensiale til å bli en foregangsmodell for andre klubber rundt om i hele verden.

– Det Manchester gjør i dag, gjør verden i morgen. Og vi mener virkelig at modellen vår med en supportereid fotballklubb vil bli en modell for andre klubber rundt om i landet, avslutter styreformannen.